Contact

T: +32 (0)55 21 45 33

F: +32 (0)55 21 02 57

E: info@arcor.be

Openingstijden

Reshoring als recept tegen de crisis?

De coronacrisis verscherpte het debat over het terughalen van productieactiviteiten naar België. De crisis maakte immers één ding pijnlijk duidelijk: onze geglobaliseerde wereldeconomie is enorm kwetsbaar. Door de productieketens korter te maken, kunnen we de economie weerbaarder maken voor externe schokken, en bovendien duurzamer door minder transport. De roep om lokaal te produceren klinkt dan ook steeds sterker. En hier kunnen maatwerkbedrijven een echte partner voor de industrie vormen!

Volgens Bank of America gaat 75 procent van de bedrijven die al voor de coronacrisis plannen had om hun productie terug te halen, die plannen versneld in de praktijk brengen. Ook steeds meer West-Europese bedrijven willen hun productie terughalen uit lagelonenlanden, omdat ze steeds meer gaan inzien dat ze belangrijke productieprocessen dicht in de buurt willen hebben. Door de productieketens korter te maken, kunnen we de economie na de coronacrisis weerbaarder maken voor externe schokken, en bovendien duurzamer door minder transport. De roep om lokaal te produceren klinkt dan ook steeds sterker.

Waarom lokaal produceren?

  • Lokaal produceren draagt bij aan een duurzame maatschappelijke bedrijfsvoering. De grote hoeveelheden containers die vanuit lagelonenlanden hun weg vinden naar Europa veroorzaken een enorme uitstoot van broeikasgassen. Deze problematiek kan met het kiezen voor lokale productie serieus en aantoonbaar verminderd worden.
  • De loonkosten in lagelonenlanden lopen steeds meer op. Ook de transportkosten vallen veelal hoger uit dan gedacht.
  • Bovendien komt het steeds vaker voor dat ondernemers teleurgesteld zijn over de geleverde kwaliteit. Ze gaan dan ook op zoek naar een betrouwbare oplossing die ze lokaal trachten in te vullen.
  • Ook aan de klantenzijde verandert de vraag. Klanten willen meer flexibiliteit en stellen hogere eisen aan levering, betrouwbaarheid en kwaliteit. Dat vertaalt zich in kleinere series en innovatievere en complexere producten, wat vaak het tegenovergestelde is van de serieproductie in grote volumes die ze in lagelonenlanden kennen.
  • Daarnaast kunnen ondernemers te maken krijgen met een moeizame communicatie, door de taalbarrière of omwille van cultuurverschillen. Ook een vernieuwde wet- en regelgeving kan problemen voor het productieproces veroorzaken.
  • Verder kunnen bedrijven het zich niet meer permitteren dat producten worden geproduceerd onder kwalijke arbeidsomstandigheden. Bedrijven willen minder afhankelijk worden van leveranciers in verre landen met andere sociale en ecologische standaarden.

Maatwerkbedrijven als partner voor de lokale industrie

Naast de voordelen voor ondernemers en bedrijven, biedt reshoring regionaal kansen voor de economie en de lokale werkgelegenheid. De jobs hier in België gaan nodig zijn om de koopkracht en economie weer aan te zwengelen. Veel bedrijven voelen het dan ook als hun plicht om hierin hun steentje bij te dragen. Bovendien is onze economie momenteel te veel gebaseerd op diensten, wat op lange termijn niet leefbaar is.

Om de productie efficiënter aan te pakken, en als automatisatie geen oplossing blijkt, kunnen maatwerkbedrijven hierin een meerwaarde betekenen. Zo start Bewel, een maatwerkbedrijf uit Limburg, met de assemblage van elektrische fietsen, een activiteit die vroeger in China zou zijn beland. Door de keuze voor een maatwerkbedrijf kon de productie veel sneller van start gaan, en dit in een betrouwbaar partnership.

Maatwerkbedrijven zijn dan ook een ideale partner voor de industrie, zeker voor niet-gespecialiseerd werk. Ze zijn flexibel, voordelig en vooral : duurzaam. Net wat onze economie als relance nodig heeft!

Bronnen:

https://www.standaard.be/cnt/dmf20200818_94103688

https://www.madeinlimburg.be/nieuws/maakindustrie-keert-terug-naar-limburg-door-corona/

Uitgelichte Blog

0 jaar zonne-energie: een balans

10 jaar zonne-energie: een balans

In 2008 besloot Arcor om het dak van het pas aangekochte gebouw vol te leggen met 1.530 zonnepanelen voor een totale oppervlakte van 6.850 vierkante

flexibel werken

Flexibel zeg je?

Tegenwoordig vindt iedereen van zichzelf dat hij, zijn team of zijn bedrijf dynamisch is. Dat zie je weerspiegeld op de homepage van heel wat websites

Brochure aanvragen
Vul dit formulier in en ontvang onze brochure.
Brochure aanvragen
Vul dit formulier in en ontvang onze brochure.
Brochure aanvraag
Vul dit formulier in en ontvang onze brochure.