Ma. tot do. | 08:00 – 16:30 |
---|---|
Vrij. | 08:00 – 15:45 |
Voor mensen met een arbeidsbeperking die in maatwerkbedrijf Arcor vzw in Ronse willen komen werken, meer bepaald:
U dient recht te hebben op een WOP-attest (WOP = werkondersteuningspakket). Dit attest kan enkel door de VDAB worden toegewezen.
Heeft u reeds een WOP-attest? Dan kan u zich spontaan aanmelden bij Arcor in Ronse met een overzicht van uw werkervaring en vorige werkplaatsen.
Hebt u nog geen WOP-attest, dan dient u dit eerst aan te vragen bij de VDAB vooraleer u voor een job in een maatwerkbedrijf zoals Arcor kan solliciteren. U vindt alle relevante informatie via deze link: Werken met een arbeidshandicap
U neemt contact op met de VDAB. Een consulent nodigt u uit voor een gesprek waarbij wordt nagegaan of u daadwerkelijk een arbeidsbeperking hebt.
Is dit het geval, dan dient de consulent een aanvraag in bij de Dienst Arbeidsbeperking van de VDAB. Klik hier voor de contactgegevens van deze dienst in alle provincies.
Wordt deze aanvraag goedgekeurd, dan hebt u recht op een werkondersteuningspakket (WOP) en krijgt u een WOP-attest.
Op de website van de VDAB leest u hoe u een tewerkstelling in een maatwerkbedrijf aanvraagt.
Het is belangrijk dat u als werkzoekende uw arbeidsbeperking meldt aan de VDAB. U kunt dit op 2 manieren doen:
1. Online via Mijn Loopbaan.
2. Persoonlijk in een VDAB-kantoor.
Daarna nodigt een bemiddelaar van de VDAB u uit voor een gesprek.
Hebt u een aandoening van psychische, lichamelijke of zintuiglijke aard waardoor u het moeilijk hebt om werk te vinden? Dan is het belangrijk om bewijsstukken te verzamelen.
Vraag bijvoorbeeld aan uw arts om een schriftelijke verklaring in te vullen waarin hij/zij vermeldt welke aandoening u hebt en wat de prognose is. Neem deze verklaring mee naar het gesprek bij de VDAB, samen met andere bewijsstukken die uw arbeidsbeperking aantonen, zoals: medische attesten, verklaringen van uw school of het CLB, verslagen van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap.
Het vermoeden van arbeidshandicap kan een indicatie arbeidshandicap worden als men voldoet aan één van de volgende 7 criteria:
Bent u in het bezit van een attest van één of meerdere hoger vermelde diensten, dan is het nuttig om dit mee te nemen naar de VDAB. Het attest moet ministens één van de volgende zaken vermelden:
U doet zelf de aanvraag via een werkwinkel of servicelijn op het gratis nummer 0800 30 700 (elke werkdag van 8 tot 20 uur).
Of u doet uw aanvraag via een trajectbegeleider GTB. Deze stelt een multi-advies op.
Voor de adressen van alle regionale VDAB-kantoren verwijzen we u naar de Werkwinkels.
De VDAB moet eerst uitklaren of u in aanmerking komt om een erkenning te krijgen als persoon met een arbeidsbeperking of een psychosociale problematiek.
1. U hebt automatisch recht op een erkenning in volgende gevallen:
2. U opent recht als persoon met een psychosociale problematiek:
Als uit een uitgebreid onderzoek van de VDAB blijkt dat u een psychosociale problematiek hebt. U opent dan het recht op een tewerkstelling in een maatwerkbedrijf voor 5 jaar.
Als u over een WOP-attest van de VDAB beschikt, neemt u contact op met Emely Verkest, verantwoordelijke Dienst Sociaal Beleid van maatwerkbedrijf Arcor in Ronse en maakt u een afspraak voor een sollicitatiegesprek. Zij is te bereiken op het telefoonnummer 055 21 45 33:
U wordt uitgenodigd voor een gesprek, alsook een administratieve en een praktische proef.
Het eerste gesprek ofwel het intakegesprek duurt ongeveer één uur. Tijdens dit gesprek wordt bekeken of u in aanmerking komt om bij Arcor te werken. Ook uw werkervaring, vaardigheden, beperkingen en uw motivatie worden besproken.
Na dit gesprek wordt ofwel een proefdag ofwel een stage georganiseerd. Een proefdag is een volledige werkdag. Eerst worden alle administratieve formaliteiten in orde gebracht en wordt een test afgenomen om het lees-, schrijf- en rekenniveau te peilen. Verder zijn er ook enkele praktische proeven op de verschillende afdelingen in de werkplaats.
Een stage wordt steeds georganiseerd in samenwerking met de VDAB of een andere werktrajectorganisatie. Deze stages zijn ofwel beroepsverkennende stages ofwel indiceringsstages indien het recht om te werken in een maatwerkbedrijf nog niet in orde is.
Na de praktische proeven volgt een evaluatie, waarop u, de gekwalificeerde begeleider en de sociale dienst aanwezig zijn.
De uiteindelijke beslissing tot aanwerving ligt bij Mr. Eddy Valk, Algemeen Directeur.
De beslissing wordt u mondeling, telefonisch of schriftelijk meegedeeld. De aanwerving is ook afhankelijk van het feit of Arcor vzw voor u passend werk heeft, rekening houdend met uw lichamelijke, psychische, zintuiglijke en mentale mogelijkheden.
Een interessant gegeven voor mensen die in een maatwerkbedrijf werken, is de tegemoetkoming van de Federale Overheid Sociale Zekerheid.
U hebt reeds een dergelijke tegemoetkoming
Dan moet u binnen de drie maanden na de aanvang van de tewerkstelling de Federale Overheid Sociale Zekerheid op de hoogte brengen. U wacht hiermee best tot je zeker bent dat de tewerkstelling vlot verloopt. U kan hiervoor aankloppen bij de sociale dienst van je gemeente, de sociale dienst van je Mutualiteit of zelf, met je eID-kaart een administratieve herziening aanvragen via de website: MyHandicap.
U hebt nog geen erkenning FOD Sociale Zekerheid – persoon met een handicap
De inkomensvervangende en integratietegemoetkoming zijn belastingvrij en kunnen je inkomen verhogen. Deze erkenning biedt ook verschillende sociale voordelen. U kan zelf online een aanvraag indienen via My Handicap of contact opnemen met de sociale dienst van uw gemeente, OCMW, Sociaal Huis of mutualiteit indien u hiervoor graag hulp krijgt.
Voor meer informatie kan u altijd terecht bij Emely Verkest, verantwoordelijke Sociaal Beleid Arcor vzw Ronse.
Telefoon: 055/21 45 33.
Email: emely.verkest@arcor.be.
Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!
Arcor
Ninovestraat 106
9600 Ronse.
Ond. nr. BE 0410.962.274
Ma. tot do. | 08:00 – 16:30 |
---|---|
Vrij. | 08:00 – 15:45 |