Contact

T: +32 (0)55 21 45 33

F: +32 (0)55 21 02 57

E: info@arcor.be

Openingstijden

Is er nog toekomst voor maatwerkers in de moderne maakindustrie?

Er is een ongeziene transitie aan de gang in de wereld van de maakindustrie. De concurrentie bereikt ongekende hoogten. Steeds meer machines, artificiële intelligentie en digitale technologieën doen hun intrede in fabrieken. Dienstverlening wint almaar aan belang. Door deze trends rijst de vraag of er in de moderne industrie 4.0 nog wel plaats is voor maatwerkers. Het antwoord is volmondig ja!

Dat blijkt uit een trendstudie van het Vlaams Departement Werk en Sociale Economie (WSE). Uit deze studie blijkt dat maatwerkbedrijven voor een enorme uitdaging staan om hun partners uit de reguliere industrie mee te begeleiden naar een succesvolle toekomst. Maar het is geen onmogelijke uitdaging. Er zijn voor maatwerkbedrijven ook heel wat opportuniteiten om relevant te blijven voor de maakindustrie in het Industrie 4.0-landschap.

Reshoring

Het succes van een bedrijf is afhankelijk van de klant. En die klant verlangt steeds meer producten die perfect voldoen aan zijn/haar wensen, producten die bovendien lokaal en duurzaam werden geproduceerd. Om hieraan te voldoen gaan bedrijven hun productie terug naar Vlaanderen halen (reshoring).

Maatwerkbedrijven zijn hierin een perfecte partner, aangezien zij het toonbeeld van lokale verankering zijn: er zijn maar liefst 122 maatwerkbedrijven mooi verspreid over gans Vlaanderen en die halen het gros van hun doelgroepmedewerkers uit een straal van 20 km rond het bedrijf. Bovendien brengen productiebedrijven, door in zee te gaan met een maatwerkbedrijf, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) in de praktijk. Ze dragen zo mee bij aan werk op maat voor maar liefst 24 720 doelgroepwerknemers.

Enclavewerk

Productie terug naar Vlaanderen halen, wil niet zeggen dat de bedrijven ook alle productie zelf willen uitvoeren. Integendeel. Bedrijven willen zich net meer gaan toeleggen op R&D en diensten. Voor de productie zoeken ze geschikte partners, en die vinden ze in maatwerkbedrijven.

Maatwerkbedrijven hebben door de jaren veel ervaring met en kennis over verschillende productieprocessen opgedaan. Dat betekent dat ze heel wat bedreven doelgroepmedewerkers bij productiebedrijven kunnen inzetten (enclavewerk) op specifieke onderdelen van het productieproces.

Samenwerkingsverbanden

Maatwerkbedrijven hebben heel wat troeven in de hand die productiebedrijven kunnen helpen in hun groei. Zo kunnen maatwerkbedrijven hun magazijnen ter beschikking stellen om de groeiende vraag naar lokale logistieke hubs te beantwoorden. Bovendien kunnen de maatwerkbedrijven hun expertise in verschillende productieprocessen delen, en eventueel ook de machines zelf.

Door deze intensere samenwerkingsvormen kunnen maatwerkbedrijven zich nog meer opwerpen als dé partner bij uitstek voor reguliere bedrijven. En dat is niet alleen goed nieuws voor de marktpositie van zowel de maatwerkbedrijven als de productiebedrijven, het verzekert ook de arbeidskansen van de doelgroepmedewerkers en hun eventuele doorstroom naar het reguliere circuit.

Bron: https://www.socialeeconomie.be/trends-de-maakindustrie-hoe-stomen-we-maatwerkbedrijven-klaar-voor-de-toekomst

Uitgelichte Blog

Slapend winst maken

Slapend winst maken, hoe doe je dat

Als je goed kijkt en luistert naar wat er gebeurt in je bedrijf, kan je zonder inspanning heel veel geld verdienen. We denken allemaal in de eerste plaats aan grotere omzet, grotere winstmarges. Maar je kan ook meer winst overhouden door geldlekken op te sporen en te elimineren, of door slimmer te gaan werken.

Brochure aanvragen
Vul dit formulier in en ontvang onze brochure.
Brochure aanvragen
Vul dit formulier in en ontvang onze brochure.
Brochure aanvraag
Vul dit formulier in en ontvang onze brochure.