Het maatwerkmodel – economisch en inclusief

Maatwerkbedrijven functioneren op een unieke wijze: ze creëren niet alleen economische meerwaarde voor zichzelf en hun klanten, maar tegelijkertijd omarmen ze een sociaal verantwoorde missie. Ze bieden namelijk werkgelegenheid aan individuen die uitgesloten zijn van de reguliere arbeidsmarkt. Deze unieke combinatie – die we hierbij ‘het maatwerkmodel’ dopen – vormt een bron van inspiratie voor bedrijven vér buiten de grenzen van de maatwerksector. Want is niet elk bedrijf op zoek naar een gezonde balans tussen de specifieke behoeften van het bedrijf op zich, haar medewerkers én klanten? 

1. Wat is het maatwerkmodel?

Maatwerkbedrijven leveren producten of diensten die speciaal zijn aangepast aan de specifieke noden van hun klanten. Denk maar aan productiegericht werk zoals verpakking, textielbewerking, montage, enclavewerk of diensten zoals schoonmaak en groenbeheer. ‘Het maatwerkmodel’ vertaalt zich specifiek naar het feit dat deze bedrijven gepersonaliseerde oplossingen creëren met het oog op klanten én werknemers. Hierbij ligt hun focus op sociale inclusie en het bieden van werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het leveren van economische meerwaarde, het creëren van een inclusieve werkomgeving, op maat van klant én medewerker vormen de pijlers van het maatwerkmodel.

  • Economische meerwaarde In de huidige bedrijfswereld is het voor organisaties belangrijk efficiëntie en kostenbeheersing voortdurend te onder de loep te nemen en te optimaliseren. Maatwerkbedrijven vormen een competitieve én flexibele oplossing voor organisaties. Zij ontnemen hun klanten de zorg van tijdrovend, repetitief werk zodat eigen medewerkers zich op hun kerntaken kunnen focussen. Zo niet dreigen ze uit te vallen door stress met hoge overheadkosten ten gevolg. Is er anderzijds een onvoorziene piek, dan biedt enclavewerk een oplossing zodat de eindklant tijdig kan worden beleverd. En zoals eenieder weet, vormt een tevreden klant de sleutel tot economische groei.
  • Inclusieve werkomgeving Maatwerkbedrijven zijn pioniers op het gebied van inclusieve werkgelegenheid. Ze verschaffen werk op maat aan personen die om één of andere reden (nog) verwijderd zijn van de reguliere arbeidsmarkt en bieden zo kansen aan mensen met diverse achtergronden, waaronder personen met een arbeidsbeperking of langdurig werklozen. Door een inclusief personeelsbestand te cultiveren, creëren maatwerkbedrijven niet alleen individuele arbeidskansen, maar bevorderen ze ook de diversiteit in de bredere gemeenschap.
  • Op maat van klant én medewerker Als maatwerkbedrijf schenkt men zeer veel aandacht aan het welzijn en de opleiding van maatwerkers. Men biedt de mogelijkheid aan personen met een arbeidsbeperking om, door middel van nuttig, lonend en individueel passend werk, een beroepsactiviteit uit te oefenen en/of een beroepsopleiding te krijgen. Maatwerkers krijgen zo de kans om zich volwaardig te integreren in de maatschappij, elk op zijn eigen maat, volgens zijn eigen capaciteiten.

2. Een brug naar werk voor iedereen

Maatwerkbedrijven dienen als een inspirerend voorbeeld van een veerkrachtig maatschappelijk model. Door inclusie te bevorderen, creëren zij een werkvloer waar elkeen kan gedijen vanuit zijn eigen achtergrond, waarden en capaciteiten. Zo dragen ze bij aan een samenleving die gebaseerd is op gelijkheid en verdraagzaamheid. Mensen vinden elkaar in hun verschillen. Ze gaan voorbij aan traditionele werkgelegenheidsmodellen en tonen aan dat het mogelijk is om succesvolle bedrijven te runnen die niet alleen economisch rendabel zijn, maar ook een diepgaande positieve impact hebben op de levens van individuen. Wat mensen op de werkvloer van elkaars overtuigingen maar ook gebreken leren, is iets wat ze ook meenemen in hun persoonlijke omgeving. 

We duiken even in het voorbeeld van Erik, een persoon met een arbeidsbeperking die zijn plek niet weet te vinden op de reguliere arbeidsmarkt. Na meermaals het deksel op de neus te krijgen in zijn zoektocht naar werk, kan Erik aan de slag bij een maatwerkbedrijf. Onder de begeleiding van een teamcoach krijgt hij niet alleen technische maar ook sociale vaardigheden aangeleerd, in een veilige en stimulerende werkomgeving. Hij is fier op wat hij doet, zijn eigenwaarde groeit en het werk biedt hem ook een sociaal netwerk waarop hij buiten de werkuren kan terugvallen.  

Erik’s verhaal toont aan hoe maatwerkbedrijven niet alleen economische waarde creëren, maar ook een diepgaande sociale impact hebben, op individu en gemeenschap. Door hun aanpak weten maatwerkbedrijven lokale gemeenschappen te versterken, een verhaal dat ze schrijven vanuit hun sterke visie op maatschappelijk en duurzaam ondernemen. Ook overheden erkennen het belang hiervan, zo besliste de Vlaamse overheid eind 2023 werknemers uit de maatwerksector een éénmalige koopkrachtversterking van 200 EUR te schenken, als signaal van waardering en erkenning.

3. Lokale tool voor economische veerkracht

Maatwerkbedrijven dragen bij aan economische veerkracht door flexibiliteit en maatwerkoplossingen te bieden aan andere veelal lokale bedrijven. Ze kunnen snel inspelen op veranderende marktomstandigheden en specifieke behoeften van klanten, waardoor ze een betrouwbare partner zijn voor diverse sectoren.  

Dit vermogen om snel te schakelen en innovatieve oplossingen te bieden, versterkt de concurrentiepositie van deze lokale bedrijven en stimuleert regionale economische groei. Denk maar aan het ontzorgen van startups bij het verpakken van stalen, het uitdenken van nieuwe processen of het inspringen bij onvoorziene pieken in groeiende bedrijven.  

Bovendien zetten maatwerkbedrijven in op lokale tewerkstelling waardoor ze de lokale koopkracht verder versterken. Door hun focus op lokale samenwerkingen helpen ze ook om de ecologische voetafdruk te verkleinen, wat bijdraagt aan een duurzame economie.  

Zo zoeken maatwerkbedrijven – in lijn met het maatwerkmodel – voortdurend naar de perfecte balans tussen sociale en economische doelstellingen, voor een win-win bij alle stakeholders, net zoals elk regulier bedrijf. Door een samenwerking met een maatwerkbedrijf aan te gaan, draagt een organisatie dus niet alleen bij aan haar eigen economische groei, ze ondersteunt tegelijkertijd ook een inclusieve werkomgeving. Zo bouwt men samen aan een duurzame, veerkrachtige maatschappij waarin iedereen meetelt. 

Uitgelichte Blog

10 redenen om met Arcor samen te werken

10 redenen om met Arcor samen te werken

Maatwerkbedrijven hebben in Vlaanderen een cruciale rol verworven waarbij maatschappelijk verantwoord ondernemen dagelijkse realiteit is. Ze zijn een betrouwbare, flexibele partner voor bedrijven en leveren

Reshoring als recept tegen de crisis

Reshoring als recept tegen de crisis?

De coronacrisis verscherpte het debat over het terughalen van productieactiviteiten naar België. De crisis maakte immers één ding pijnlijk duidelijk: onze geglobaliseerde wereldeconomie is enorm

Arcor: menselijk kapitaal met meerwaarde

Arcor: menselijk kapitaal met meerwaarde

Wat maakt het verschil tussen een maatwerkbedrijf en een bedrijf in het reguliere economische circuit? In de allereerste plaats de werknemers. Bij Arcor werken 100 medewerkers met

Arcor zit in een gloednieuw jasje

Arcor zit in een gloednieuw jasje!

Je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken. Liefde op het eerste gezicht  of een ontnuchterende  ontgoocheling … imago en visuele identiteit

Hoe snel kan je Arcor inschakelen?

Hoe snel kan je Arcor inschakelen?

Met Arcor aan de slag gaan, dat kan heel snel! Soms kunnen we al binnen 24 uur bijspringen. Aan de hand van een potentieel scenario leggen we even uit hoe dat in zijn werk gaat:

Brochure aanvragen
Vul dit formulier in en ontvang onze brochure.
Brochure aanvragen
Vul dit formulier in en ontvang onze brochure.
Brochure aanvraag
Vul dit formulier in en ontvang onze brochure.