Contact

T: +32 (0)55 21 45 33

F: +32 (0)55 21 02 57

E: info@arcor.be

Openingstijden

Bent u klaar voor de transitie naar een Innovatieve Arbeidsorganisatie (IAO)?

Wat reguliere bedrijven van maatwerkbedrijven kunnen leren

Het klassieke organisatiemodel staat onder druk. Productiviteit, kwaliteit en efficiëntie zijn tegenwoordig niet meer voldoende. Bedrijven moeten naast economische ook sociaal-maatschappelijke meerwaarde bieden. Hier komt de innovatieve arbeidsorganisatie (IAO) in beeld. Maar wat is een IAO precies? En wat kunnen maatwerkbedrijven hierin bijdragen? We zetten het voor u op een rijtje.

Wat is een innovatieve arbeidsorganisatie (IAO)?

Een IAO is een organisatie die twee doelen nastreeft:

  • Economische meerwaarde. Efficiënt en effectief werken om beter in te spelen op veranderende marktomstandigheden en klantbehoeften.
  • Sociaal-maatschappelijke. Kwaliteit van arbeid verbeteren door aantrekkelijke, betekenisvolle banen te bieden die het welzijn van werknemers bevorderen. Dit resulteert in meer actieve banen waarin mensen zowel fysiek als mentaal langer en met plezier kunnen werken.
Arcor-montage

Het maatwerkbedrijf als IAO-rolmodel

Maatwerkbedrijven slagen erin om zowel economische als sociaal-maatschappelijke meerwaarde te bieden. Ze richten zich op de kwaliteit van de organisatie en arbeid, met een primaire focus op de externe klant en aandacht voor interne stakeholders:

  • Kwaliteit van de organisatie. Bij maatwerkbedrijven werken kleine teams onder begeleiding van een teamcoach, zonder strikte hiërarchie. Dit zorgt voor een open, snelle en kwalitatieve manier van werken.
  • Kwaliteit van de arbeid. Maatwerkbedrijven besteden veel aandacht aan arbeidsomstandigheden en creëren een omgeving die zowel fysiek als mentaal werkbaar is. Ze zetten mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in en ondersteunen hen met de nodige hulpmiddelen en begeleiding, wat bijdraagt aan een inclusievere arbeidsmarkt.

Door deze IAO-principes toe te passen, behalen maatwerkbedrijven een hoge efficiëntie en productiviteit, terwijl ze ook bijdragen aan het welzijn en de tevredenheid van hun werknemers.

5 inspirerende lessen voor reguliere bedrijven

Bedrijven die een innovatieve organisatiestructuur willen ontwikkelen, kunnen veel leren van maatwerkbedrijven. Hier zijn vijf belangrijke inzichten:

  1. Groei stimuleren door diversiteit te omarmen. Diversiteit is niet alleen ethisch, maar ook strategisch. Het bevordert innovatie en groei door open te staan voor verschillende ideeën en continu bij te leren.
  2. Flexibele organisatiestructuur. Maatwerkbedrijven zijn gebouwd op flexibiliteit. Creëer een organisatie die snel kan inspelen op veranderingen, met beperkte hiërarchie en teams die snel kunnen schakelen dankzij mensgericht leiderschap.
  3. Klantgericht, innovatief denken. Maatwerkbedrijven luisteren naar de specifieke behoeften van klanten en bieden kwalitatieve oplossingen op maat. Deze klantgerichtheid en luisterbereidheid zijn toepasbaar in elke markt en bevorderen innovatie.
  4. De kracht van teamwerk. Samenwerking is de hoeksteen van maatwerkbedrijven. Stimuleer samenwerking en teamwerk om productiviteit en kennisdeling binnen de organisatie te bevorderen.
  5. Kostenbeheersing. Maatwerkbedrijven beheersen hun kosten door lean-principes toe te passen en continu veranderingsgericht te denken. Ze gebruiken 360° feedback om medewerkers continu te laten leren en zich snel te ontwikkelen, wat resulteert in een kwaliteitsvolle service naar klanten.
Verpakking & Handling

Door principes van innovatieve arbeidsorganisaties te integreren, kunnen reguliere bedrijven niet alleen voldoen aan de eisen van een snel veranderende zakelijke omgeving, maar ook een positieve impact hebben op hun medewerkers en de bredere arbeidsmarkt. Reguliere bedrijven kunnen veel leren van de manier waarop maatwerkbedrijven het werk organiseren en arbeid vormgeven. Gebruik deze inzichten niet alleen als inspiratie, maar ook als een stap naar veranderingsgericht leiderschap.

Uitgelichte Blog

0 jaar zonne-energie: een balans

10 jaar zonne-energie: een balans

In 2008 besloot Arcor om het dak van het pas aangekochte gebouw vol te leggen met 1.530 zonnepanelen voor een totale oppervlakte van 6.850 vierkante

Vijf-goede-redenen-om-met-een-maatwerkbedrijf-samen-te-werken

We zullen u spoedig terug contacteren.

Als commercieel verantwoordelijke van Arcor kom ik in heel veel bedrijven in verschillende takken van de industrie. Groot is mijn verbazing wanneer ik hoor dat

Brochure aanvragen
Vul dit formulier in en ontvang onze brochure.
Brochure aanvragen
Vul dit formulier in en ontvang onze brochure.
Brochure aanvraag
Vul dit formulier in en ontvang onze brochure.