Contact

T: +32 (0)55 21 45 33

F: +32 (0)55 21 02 57

E: info@arcor.be

Openingstijden

Circulair textiel? Dat is werk voor maatwerkers.

Wist u dat in Europa elk jaar zo’n 6 miljoen ton textiel bij het afval belandt? En dat daarvan minder dan 1 % naar hoogwaardige recyclage gaat? Met hoogwaardige recyclage bedoelen we het inzetten van textielafval in de productie van nieuw textiel. Hoe komt het dat er zo weinig wordt gerecycleerd? Er zijn heel wat redenen. Eén ervan is dat er vaak verschillende handelingen nodig zijn om de ingezamelde stoffen klaar te maken voor recyclage.

Sorteren naar kwaliteit en type

Een eerste stap is het sorteren. De vele tonnen ingezameld textiel bevatten immers verschillende soorten kledingstukken (broeken, jassen, truien …), in verschillende stoffen (jeans, wol, katoen …) en verschillende kwaliteiten (herbruikbaar, recycleerbaar of geen van beide). Deze stap gebeurt zo veel mogelijk manueel om zo nauwkeurig mogelijk te werken.

Harde materialen verwijderen

Daarna moet het textiel worden ‘ontmanteld’. Dit betekent concreet dat alle harde onderdelen eruit moeten worden verwijderd (ritsen, knopen, labels …), zodat het in stukken kan worden geknipt om er ‘nieuw’ garen van te spinnen. De gerecupereerde garens worden dan gebruikt voor de productie van nieuw weefsel.

Arbeidsintensief en routineus

Dergelijke processen zijn zeer arbeidsintensief en routineus, en dus op het lijf geschreven van maatwerkers. Textielbedrijven kunnen het ingezamelde textielafval aan een maatwerkbedrijf leveren en krijgen in ruil fijnmazig gesorteerd en ontmanteld textiel terug dat ze zelf kunnen verwerken tot de garens die ze nodig hebben.

Maatwerkers zijn ecologische, economische en sociale win voor textielbedrijven

Op deze manier hoeven textielbedrijven zelf niet te investeren in extra personeel, wat in deze tijden van schaarste op de arbeidsmarkt sowieso al moeilijk te vinden is. Bovendien kunnen ze het werk lokaal laten uitvoeren, wat een belangrijke milieuwinst is tegenover uitbesteding aan verafgelegen lageloonlanden. Tot slot injecteren textielbedrijven een belangrijke sociale dimensie in hun activiteiten door het geven van arbeidskansen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Kortom, de circulaire textielsector heeft heel wat te winnen door maatwerkers in te schakelen. Wil u weten hoe een maatwerkbedrijf als Arcor u hierbij kan helpen? Aarzel niet om contact op te nemen.

Uitgelichte Blog

Hoe snel kan je Arcor inschakelen?

Hoe snel kan je Arcor inschakelen?

Met Arcor aan de slag gaan, dat kan heel snel! Soms kunnen we al binnen 24 uur bijspringen. Aan de hand van een potentieel scenario leggen we even uit hoe dat in zijn werk gaat:

10 redenen om met Arcor samen te werken

10 redenen om met Arcor samen te werken

Maatwerkbedrijven hebben in Vlaanderen een cruciale rol verworven waarbij maatschappelijk verantwoord ondernemen dagelijkse realiteit is. Ze zijn een betrouwbare, flexibele partner voor bedrijven en leveren

Arcor zit in een gloednieuw jasje

Arcor zit in een gloednieuw jasje!

Je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken. Liefde op het eerste gezicht  of een ontnuchterende  ontgoocheling … imago en visuele identiteit

Vijf-goede-redenen-om-met-een-maatwerkbedrijf-samen-te-werken

We zullen u spoedig terug contacteren.

Als commercieel verantwoordelijke van Arcor kom ik in heel veel bedrijven in verschillende takken van de industrie. Groot is mijn verbazing wanneer ik hoor dat

Brochure aanvragen
Vul dit formulier in en ontvang onze brochure.
Brochure aanvragen
Vul dit formulier in en ontvang onze brochure.
Brochure aanvraag
Vul dit formulier in en ontvang onze brochure.