Contact

T: +32 (0)55 21 45 33

F: +32 (0)55 21 02 57

E: info@arcor.be

Openingstijden

Wie gaat de technisch hooggeschoolde witte raven leveren?

Maatwerkbedrijven. Met de hulp van robotisering, automatisering en digitalisering.

De krapte op de arbeidsmarkt blijft groeien. Het aantal knelpuntberoepen blijft toenemen. En toch blijven bedrijven zoeken naar die witte raaf, dat uniek technisch profiel dat nodig is om die complexe openstaande functie in te vullen. Is dit nog de juiste weg? Volgens een recent competentieprognoseonderzoek van Groep Maatwerk en MPiris zou de specifieke aanpak van de maatwerksector een inspiratie kunnen zijn voor tal van andere sectoren.

Zoeken naar werk in plaats van mensen

In tegenstelling tot reguliere bedrijven gaat een maatwerkbedrijf niet vanuit de functiebeschrijving op zoek naar het geschikte profiel. Een maatwerkbedrijf vertrekt steeds vanuit de persoon zelf. Vanuit de competenties, de talenten en de interesse van de persoon in kwestie wordt gezocht naar een job die bij hem of haar past.

Arcor-textielbewerking

Vertrekken vanuit de huidige en toekomstige competenties

En niet alleen dat. Vanuit die competenties, talenten en interesses wordt voor elke persoon die zich bij een maatwerkbedrijf aandient ook een persoonlijk ontwikkelingsplan uitgewerkt. Een wettelijke verplichting vanuit het Maatwerkdecreet. Het doel van dit plan is om elke maatwerker te begeleiden naar de opdrachten die hem of haar het best liggen.

Nieuwe technische systemen maken complexe taken eenvoudig

Dat kunnen ook technisch zeer complexe opdrachten zijn. De evoluties op het vlak van robotisering, automatisering en digitalisering maken heel wat van die complexe taken immers een pak eenvoudiger om uit te voeren. Denk maar aan Light Guide Systems, waarbij de operator aan de hand van belichting stap voor stap door een montageproces worden geleid. Of aan cobots, collaboratieve robots die veilig kunnen samenwerken met mensen. Dankzij deze technische vernieuwingen vragen complexe taken niet noodzakelijk hooggeschoolde technische kennis. En dat creëert opportuniteiten voor mensen die om een of andere reden een zekere afstand tot de reguliere arbeidsmarkt ervaren: vluchtelingen, langdurig zieken, langdurig werklozen of mensen die gewoon pech hebben gehad in het leven.

Training-Bench

Anticiperen op de toekomst

Maatwerkbedrijven doen er dan ook goed aan om in te spelen op deze evoluties. Hoe?

  • Door te investeren in die nieuwe technologieën, die maatwerkers de ondersteuning biedt die ze nodig hebben om complexere taken tot een goed einde te brengen.
  • Door maatwerkers de nodige competenties aan te leren. En dat zo ruim mogelijk, zodat ze flexibel kunnen meedraaien op tal van uiteenlopende opdrachten.
  • Door in te zetten op zowel de sociale als technische competenties van maatwerkcoaches. Hun technische kennis dient mee te evolueren, zodat maatwerkers op een vlotte en efficiënte manier met die nieuwe technische systemen aan de slag kunnen. En daarbij blijft het sociale aspect minstens even belangrijk, zodat ze de maatwerkers optimaal kunnen begeleiden in hun nieuwe manier van werken.

Kortom, er liggen heel wat kansen voor maatwerkbedrijven om het gat in de rekrutering van reguliere productiebedrijven in te vullen. Tijd om ze te grijpen.

Uitgelichte Blog

Reshoring als recept tegen de crisis

Reshoring als recept tegen de crisis?

De coronacrisis verscherpte het debat over het terughalen van productieactiviteiten naar België. De crisis maakte immers één ding pijnlijk duidelijk: onze geglobaliseerde wereldeconomie is enorm

Vijf-goede-redenen-om-met-een-maatwerkbedrijf-samen-te-werken

We zullen u spoedig terug contacteren.

Als commercieel verantwoordelijke van Arcor kom ik in heel veel bedrijven in verschillende takken van de industrie. Groot is mijn verbazing wanneer ik hoor dat

Arcor: menselijk kapitaal met meerwaarde

Arcor: menselijk kapitaal met meerwaarde

Wat maakt het verschil tussen een maatwerkbedrijf en een bedrijf in het reguliere economische circuit? In de allereerste plaats de werknemers. Bij Arcor werken 100 medewerkers met

Brochure aanvragen
Vul dit formulier in en ontvang onze brochure.
Brochure aanvragen
Vul dit formulier in en ontvang onze brochure.
Brochure aanvraag
Vul dit formulier in en ontvang onze brochure.