Contact

T: +32 (0)55 21 45 33

F: +32 (0)55 21 02 57

E: info@arcor.be

Openingstijden

Sofel Industrial Chemicals

De chemie zit goed tussen Sofel en Arcor

Omdat de industriële chemicaliënmarkt sterk onderhevig is aan seizoenspieken, komt producent Sofel op drukke momenten vaak handen tekort. Vandaar dat het bedrijf al snel op zoek ging naar een partner die op een flexibele manier in tijdelijke extra mankracht kon voorzien. Die vonden ze in Arcor. Ook voor speciale bestellingen die buiten de scope van de eigen verpakkingsvoorzieningen vallen, is de weg naar Arcor snel gevonden.

Sofel Industrial Chemicals

Productiebedrijf Sofel is gespecialiseerd in het formuleren, mengen en afvullen van chemische preparaten, in opdracht of op eigen initiatief. Het gaat om industriële non-food producten die in hoofdzaak bestemd zijn voor de private labelmarkt. Vooral hoogalkalische en zure producten, emulsies zoals polijstmiddelen en dergelijke, producten met hoge en lage viscositeit, warme bereidingen en waxen met verschillende abrasieven behoren tot de expertise van het bedrijf.

"Alles verloopt naar ons gevoel zeer goed georganiseerd en Arcor kan net zo goed de iets ingewikkeldere taken aan."

Johan Degraeve
medezaakvoerder bij Sofel

De uitdaging

Een groot gedeelte van onze markt is nogal seizoensgebonden“, legt Johan Degraeve, medezaakvoerder bij Sofel, uit. “Zo zijn mensen in het voorjaar massaal geneigd ‘grote schoonmaak’ te houden. Dan zien wij onze bestellingen spectaculair de hoogte in gaan, om naar het najaar toe opnieuw te dalen en pas vanaf januari weer in hogere versnelling te raken. Voor het delicatere werk vangen we dat soort pieken intern op met uitzendkrachten. Gaat het evenwel om de verwerking van ongevaarlijke producten en komen er geen al te complexe, specialistische handelingen bij kijken? Waarom dan geen maatwerkbedrijf inschakelen?” Toen Sofel in 2000 naar Ronse verhuisde, leidde het spoor al snel naar Arcor, via mond-tot-mondreclame, maar vooral ook rechtstreekse contacten binnen het bedrijf.

De oplossing

Sinds de verhuis loopt er een fijne samenwerking tussen beide bedrijven. Bij momenten is die zeer intensief, op andere ogenblikken kabbelt ze veeleer rustig verder, maar Sofel gaat toch minstens om de twee weken bij Arcor aankloppen. “Aanvankelijk kwamen er telkens een aantal Arcor-mensen bij ons op verplaatsing werken, aan de semi-automatische verpakkingslijnen“, vertelt Johan. “Zij hoorden er al snel helemaal bij. Door de veranderde wetgeving is dat geen optie meer en is enkel nog outsourcing van een team met begeleiding mogelijk. Daar vraagt ons werkvolume niet om, dus zijn we voor een deel van de productie met pijn in het hart op robotisering overgeschakeld.

Gelukkig is Arcor vlak bij de deur en kan Sofel voor alle afvul- en inpakactiviteiten die zich niet tot robotisering lenen vlot bij hen terecht. Het gaat dan vooral om ongevaarlijke vloeistoffen en poeders afvullen, in dozen verpakken en palletiseren, maar nu en dan gaan er ook uitzonderlijke opdrachten Arcors richting uit. “Onze productie gaat heel ruim, van hele kleine recipiënten van 15 g tot grotere flessen en volledige containers“, geeft Johan aan. “Maar sommige bestellingen vragen toch om aangepaste machines, vereisen manueel werk of overschrijden het volume dat we zelf binnen de gevraagde tijd kunnen verwerken. Recent nog kregen we de opdracht om zo’n 10 à 20.000 flesjes van 20 ml af te vullen met ongevaarlijke producten, ze te labelen en in dozen te verpakken. Dat soort opdrachten besteden we met plezier uit aan Arcor.” 

Dat Arcor het transport van kleinere volumes zelf op zich kan nemen, ziet Sofel als een extra pluspunt.

Open communicatie, flexibele houding, correcte afwerking en goed georganiseerde dienstverlening

Volgens Johan verliep de communicatie met Arcor altijd al vlot, ook toen er nog meerdere aanspreekpunten bij Arcor ter beschikking stonden, maar nu alle communicatie via Tim Vansteenbrugge gaat, is dat er nog op verbeterd. “Op een offerteaanvraag komt steeds weer snel en accuraat reactie. Arcor biedt trouwens volop mogelijkheid om in communicatie te treden. Met de nodige inspanningen van beide zijden lukt het altijd wel om tot overeenstemming te komen, ook over de meer veeleisende opdrachten. Alles verloopt naar ons gevoel zeer goed georganiseerd en Arcor kan net zo goed de iets ingewikkeldere taken aan. Als ze zeggen dat het lukt, mogen we ervan uitgaan dat het in orde komt.

Ook Arcors openheid stelt Johan sterk op prijs. “Onze aankoper is er altijd welkom als hij even langsgaat om te checken of alles vlot verloopt. Die openheid komt beide partijen ten goede: hoe ver staan we, zijn er geen onverwachte obstakels, verloop alles naar wens? Arcor hanteert een heel transparante werkwijze en staat open voor feedback.” Ten opzichte van strikte deadlines stellen ze zich trouwens ook bijzonder flexibel op, vindt Johan. Na een orderbevestiging moet Sofel zelf wachten op de verschillende componenten. Zit daar vertraging op, dan is het een kwestie van de verloren tijd in de laatste fase in te halen. “We voelen van Arcor uit een sterke bereidwilligheid om dan een tandje bij te zetten. Door extra teams in te schakelen, bijvoorbeeld. Al proberen we daar zelf natuurlijk realistisch in te blijven en geen onmenselijke eisen te stellen.

Tot slot is Johan zeer te spreken over de kwaliteit van het geleverde werk. “En komen er toch eens kleine onzorgvuldigheden voor, dan zien we die altijd correct en snel opgelost. Wij zijn alvast bijzonder tevreden over de samenwerking. Krijgen we speciale verzoeken die om extra hulp vragen? Dan denken we meteen aan Arcor.

“Wij zijn alvast bijzonder tevreden over de samenwerking. Krijgen we speciale verzoeken die om extra hulp vragen? Dan denken we meteen aan Arcor.

 

 

Sofel Industrial Chemicals
Klant
Sofel Industrial Chemicals
Sector
Chemie
Klant sinds
2018
Website
Geleverde diensten

Uitgelichte klantverhalen

Brochure aanvragen
Vul dit formulier in en ontvang onze brochure.
Brochure aanvragen
Vul dit formulier in en ontvang onze brochure.
Brochure aanvraag
Vul dit formulier in en ontvang onze brochure.